40 Yaş Altının ‘Maymun Çiçeği’ Kabusu!

40 Yaş Altının ‘Maymun Çiçeği’ Kabusu!

Koronavirüsün akabinde dünyanın yeni kabusu olmaya aday Maymun Çiçeği Hastalığı hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, hastalığa karşı çiçek aşısının kollayıcı olduğunun düşünüldüğünü lakin kelam konusu aşının 80’li yıllardan bu yana tüm dünyada uygulamadan kaldırıldığını söyledi. İşte Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin’in açıklamaları;

40 Yaş Altının ‘Maymun Çiçeği’ Kabusu!

Bu kere Afrika’dan çıkıp öbür ülkelerde de görülmeye başlayan maymun çiçeği hastalığı salgını, koronavirüsün akabinde tüm dünyada yeni bir kaygı yarattı. Kemirgenlerden insanlara ısırık, tırmalama, enfekte beden salgısı, enfekte eşya teması ile beşerden beşere ise damlacık yolu, havadan yahut beden salgıları aracılığı ile cinsel yolla bulaşan maymun çiçeği (monkeypox) hastalığının şimdi ülkemizde görülmediğini hatırlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, bilhassa son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip edilmediği; ya da emsal şikayetleri olan bireylerle temas edip edilmediğinin ehemmiyetine dikkat çekti.

“Tedavisi Var, Aşı Önemli”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin

Yurt dışında ortaya çıkan hastalıkların çeşitli antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi edilebildiğini lisana getiren Sezgin, maymun çiçeğine karşı en değerli silahın ise çiçek aşısı olduğunu söyledi. Çiçek aşısının %80-85 oranında maymun çiçeği hastalığından koruduğunun düşünüldüğünü belirten Sezgin, “Ancak ne var ki; 1980’li yıllardan sonra çiçek aşısı kullanılmamış olup bu da günümüzde yaklaşık 40 yaşından daha genç bireylerin çiçek aşısının olmadığı manasına gelmektedir” diye konuştu.