Tartışmalı Bir Tabu; Kızlık Zarı Dikimi

Tartışmalı Bir Tabu; Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı, bekaret üzere toplumun aşikâr kesitlerince daima olarak gri alanlarda tutulan ve bu sebeplerle farklı anlamlandırılmaya müsait kavramlar, bayanlar için bulundukları toplum kesitinde kendine has birçok baskıcı kuralların oluşmasına sebep olmuştur. Bu beklentiler ve kurallar yığını etrafımızı adete bir kalenin surları misali sarmış durumdadır. Ve bu kuralların yaratmış olduğu baskı birden fazla vakit o toplumda yaşayan bireylerin hayatlarına istikamet verir. Bekaret kavramı da hala bayanların hayatlarına taraf veren kavramlardan biri olmaya devam etmektedir. Toplumun farklı bölümlerindeki farklı ahlaki normlar, gerek yaşadığımız toplumda gerekse de dünya üzerindeki pek çok toplumda bekaret ve kızlık zarı ortasında direkt kuvvetli bir alaka kurulmasına da neden olmuştur. Kızlık zarının yırtılması durumu bekaretin kaybını işaret ettiği için ahlaki bir tabu olarak tanımlanmıştır.

Kızlık zarı ya da Latince ismiyle “Hymen” vajinanın dışarı gerçek açılan kısmından yaklaşık olarak 1 – 1,5 cm içinde deri görünümlü bir dokudur. Kızlık zarı yahut vajinal membran olarak isimlendirilen kısım vajinal açıklığı büsbütün yahut kısmen kapatır. Mukoza zarının bu kıvrımı çoklukla doğumda vajina ağzında bulunur. Tıpkı vakitte “deri” yahut “zar” manasına gelen Yunanca bir söz olan “hymen” olarak da isimlendirilir. Hymen sözü kökenini eski yunanda evlilik rabbi olan Hymenaous’dan almaktadır. Buradan da anlaşılabileceği üzere kızlık zarı ve bekaret tabusu sırf günümüzde değil eski çağlardan beri bir çok kültürde var olmuş bir tabudur. Eski Yunanlılar, “hymen”, “kızlık zarı” sözünü, örneğin kalbi çevreleyen zar (perikard) dahil olmak üzere her türlü zar için de kullanmış olsalar da 1500’lü yıllardan sonra söz yalnızca vajinal membrana atıfta bulunmak için sonlandırılmıştır.

Kızlık Zarının Yapısı

Kızlık zarının sahip olduğu yapı mucibince, zarın ön yüzeyi deri ile art yüzeyi ise mukoza ile kaplıdır. Kızlık zarı, ergenlik öncesi çocukluk devrinde sert ve kalın bir yapıya sahipken, bireyin ergenlik periyoduna girmesi ile birlikte, adet kanamasının gerçeklemesine müsaade verecek bir yapıya dönüşür ve daha yumuşak, esnek bir yapı halini alır.

Kızlık zarı (hymen – himen), vajina mukozasının devamından başlayarak vajina girişinde bir kıvrım oluşturmaktadır. Kızlık zarı her bayanın sahip olduğu bir doku kesimidir. Bununla bir arada zarın yapısı bayandan bayana değişiklik gösterebilmektedir. Birtakım bayanlarda daha geniş bir yapıya sahip olan kızlık zarı, kimi bayanlarda ise daha dar ve ince bir yapıdadır. Kızlık zarının çeşitli biçimleri bulunmaktadır. Kızlık zarının ortasında adet kanamalarının dışarıya aktarılmasını sağlayan delik ve delikçikler bulunmaktadır. Bu delikler bayandan bayana farklı ebatlarda olabilmektedir. Birtakım bayanlarda ise kızlık zarı vajinanın tamamını kaplamaktadır. Bu duruma sahip bayanlarda birinci adet kanaması ile bir arada, adet kanının dışarıya akmaması sonucunda birtakım kliniksel problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunun yaşandığı durumlarda şahsa uygulanan tedavi son derece kolaydır. Uygulanan tedavi ile kızlık zarından bir delik açılmakta ve adet kanının dışarı aktarılması sağlanmaktadır. Olağan durumlarda birinci cinsel birleşme sırasında kızlık zarının yırtılması ve kanama görülmesi beklenilmektedir. Lakin birtakım bayanlarda kızlık zarı epey geniş bir yapıya sahip olduğundan cinsel ilgi esnasında penis kızlık zarını yırtamayabilir. Kızlık zarının yırtılmasına mahzur olan bir başka öge ise kullanılan adet tamponlarıdır. Son devirlerde şahıslarda görülen bir öbür durum ise mastürbasyon esnasında bayanın farkına varmadan kendi zarını kendisinin yırtmasıdır. Burada bahsi geçen sebeplere bağlı olarak ya da rastgele bir öbür nedenden ötürü yırtılan bir zar eski haline gelemez.

Kızlık Zarının Tekrar Dikilmesi Mümkün Müdür?

Kızlık zarı dikimi son yıllarda epeyce sık yapılan genital uygulamalardan biridir. Kızlık zarı dikiminde çoklukla tercih edilen zarın kalıcı bir formda onarılmasıdır. Kalıcı tamir ile süreçten aylar sonra dahi alakaya girilse de kanama gözlenmektedir. Kalıcı tamir tekniğinde flep ile ve mikrocerrahi ile olmak üzere iki farklı metot ile süreç gerçekleştirilmektedir. Flep formülü ile kızlık zarının bulunduğu alandan kaldırılan ince bir zar üzere mukoza dokusu ile vajina kanalı daraltılabilmektedir. Kalıcı kızlık zarı tamiri sonrası rastgele bir yara izi ya da dikiş izi kalmamaktadır. Bu sürecin akabinde dikişler zaten erimektedir ve münasebetiyle rastgele bir dikiş aldırma durumuna muhtaçlık duyulmaz. Kalıcı kızlık zarı tamirinden sonra kişi vakit kaybetmeden iş ve toplumsal yaşantısına dönebilir ve rastgele bir fizikî aktivite kısıtlaması yaşamaz. Mikrocerrahi prosedüründe ise bozulmuş olan kızlık zarı (himen) dokusunun her iki ucu birleştirilerek kızlık zarı tamiri yapılmış olur.

Neden Kızlık Zarı Dikimi Yapılır?

Kızlık zarı dikimi, bir bayanın kızlık zarını cerrahi olarak onarmak için gerçekleştirilen bir prosedürdür. Bu ameliyat, bazen kültürel, toplumsal ya da ferdî nedenlerle bayanların bekâretlerini simgeleyen kızlık zarının tekrar inşa edilmesi için talep edilir. Fakat bu ameliyat birçok toplumda tartışmalıdır. İşte bu operasyonun neden gerekli olduğuna dair birtakım nedenler ve bu operasyonun neden tartışmalı bir bahis olduğuna dair sebepler:

Kültürel ya da Dini Sebepler

Bazı toplumlarda, bekâret kavramı bilhassa evlenmeden evvel epeyce değerlidir. Kızlık zarının bütünlüğü, bazen bir bayanın bekâretinin bir göstergesi olarak kabul edilir, bu yüzden bu tıp bir cerrahi müdahale talep edilebilir.

Travma Sonrası Onarım

Kaza, cinsel taarruz yahut öteki travmatik olaylar sonucunda kızlık zarının ziyan görmesi durumunda tamirat hedefiyle bu çeşit bir müdahale yapılabilir.

Neden Kızlık Zarı Dikimi Cerrah Hekimler Tarafından Yapılmalıdır?

Şu gerçektir ki kızlık zarı dikimi talepleri olan hastalarımızın büyük bir kısmı çekinceleri sebebi ile problemlerinin tahlilini internette arayan bireylerdir. İnternette tahlil arama eforları, bireylerin bilhassa saklılık kaygılarından ötürü bazen hekim dahi olmayan şahısların eline düşmesine neden olur. Ancak bu büsbütün şahısların sıhhati ile kumar oynamaktır.

Kızlık zarı dikimi operasyonları, medikal bir prosedürdür ve cerrah tabipler tarafından yapılmalıdır. Zira cerrahi prosedürler, tabiplerin uzun yıllar süren medikal eğitim ve pratik tecrübe sonucunda kazandıkları özel bilgi ve maharet gerektirir. Kızlık zarı dikimi, anatomik yapının özel bilgisini gerektirir ve bu da bir cerrahın eğitimiyle kazandığı bir bilgidir. Her cerrahi operasyonda olduğu üzere kızlık zarı dikimi ameliyatları enfeksiyon riski içerir. Her cerrahi prosedürde olduğu üzere kızlık zarı dikiminde de beklenmeyen komplikasyonlar olabilir. Cerrah tabipler, bu cins komplikasyonları yönetmek için gereken bilgi ve marifete sahiptir. Bunun yanında kızlık zarı dikimi, estetik bir sonuç elde etmek için de yapılır. Cerrahlar, estetik dikiş tekniklerini kullanarak en doğal görünümlü sonuçları elde edebilirler. Yeniden ek olarak tabipler medikal etik ve standartlara uygun olarak eğitilmiştir. Bu eğitim hastaların inançta olmasını ve en yüksek kalitede bakımı almasını sağlar. Cerrahi müdahaleler öncesinde hastaların hakikat bilgilendirilmesi kıymetlidir. Cerrah hekimler, prosedürün risklerini, yararlarını ve alternatiflerini hastalara ayrıntılı bir biçimde anlatabilir.

Neden Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce?

Çünkü Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce kliniğimizde hastalarımızın hayatlarını etkileyen tüm başka bayan hastalıkları problemlerine olduğu üzere kızlık zarı dikimi taleplerine de daima güncellediğimiz bilgi, tecrübe ve kliniğimizde sunduğumuz en yeni teknolojiler ile karşılıklar vermekteyiz.

Kliniğimize de internet aracılığıyla pek çok hastamız ulaşır. Hastalarımızın büyük bir kısmının internette izmir kızlık zarı dikimi, kızlık zarı dikimi izmir, kızlık zarı dikimi yapan doktor üzere anahtar söz aramaları ile kliniğimize ulaştıklarını görmekteyiz. Ancak hastalarımız hangi bağlantı kanallarından bize ulaşmış olurlarsa olsunlar gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki kliniğimizden her vakit sıkıntılarına odunsuz bir saklılık içinde, emniyetli ve kesin tahlil bularak ayrılmışlardır.

Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce kliniğimize gelen tüm hastalarımızın ömür kalitesini etkileyen yahut etkileyecek tüm sıkıntılarına odunsuz bir kapalılık ve mahremiyet ile tahliller sunmaktayız. Yeni bilgi, ileri teknoloji ve %100 kapalılık prensiplerimiz ile sağladığımız yüksek memnuniyet ve muvaffakiyet oranlarımız sayesinde kızlık zarı dikimi operasyonları yapan İzmir klinikleri içinde her geçen gün daha çok tercih edilmekteyiz.

Siz umutsuz olmadığınız ve bize ulaştığınız anda size en hakikat tedaviler ile yardımcı olmak için buradayız. Tasalarınızı gidermek ve sıkıntılarınızı çözmek için hazır hissettiğiniz anda bize 7 gün, 24 saat 0 (232) 421 90 50 nolu telefonumuzdan ulaşabilir aklınızdaki tüm soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için www.drersozince.com sitemizi de ziyaret edebilirsiniz. Hakkımızdaki yorumları DoktorTakvimi.com ve Google yorumlarımızdan okumanızı dileriz.