Gastronominin Kalbi Gaziantep’de Atacak!

Gastronominin Kalbi Gaziantep’de Atacak!

Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 kentten biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 kent ortasında gastronomi alanında Yaratıcı Kentler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden birinci kent olarak listeye aldığı Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Gaziantep gastronomisinin dünyaya açılmasında kıymetli mihenk taşlarından olan Milletlerarası GastroAntep Festivali’nin dördüncüsü bu yıl, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği uyumunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde, 15-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

Bu Sene Ki Şenlik Çok Konuşulacak

Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, gurmeler, ömür koçları, diyetisyenler, besin üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçiler, akademisyenler ve kesim temsilcileri bir ortaya getirecek şenliğe sayılı günler kala, Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin, İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde, şenliğin 4 gün sürecek olan programı hakkında bilgiler verdi.

Gastronominin Kalbi Gaziantep’de Atacak!

Başkan Fatma Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın pandemi sonrası durumuna ve Gaziantep olarak neler yapmayı hedeflediklerini anlattı. Şahin, dünyanın zenginlik ölçeğinin artık kültürel zenginliğin korunması, kültürel mirasına sahip çıkılması ve sıhhat mevzuları olduğunu lisana getirerek, şunları kaydetti:

“Bizim GastroAntep seyahatimiz aslında bir insanlık seyahati. Kişi başına düşen gelire bakmıyor milletler artık. Geçtiğimiz sıkıntı devirde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük miras bilim ve akıl. Elimizdeki toprağın bizi nereye götüreceğini âlâ tahlil edeceğiz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde ekonomik kalkınmayla birlikte insani ve çevresel kalkınmanın kesinlikle yapılması gerektiğini, yapılmadığında büyük problemler yaşanacağı söz ediliyor. Telaffuzların aksiyona dönüşmediğinde global ısınmanın nasıl arttığını, Antartika’ya gittiğimde buzulların nasıl eridiğini gördük. Bu güç vakitte ne yapıp ne yapmamamız gerektiği ile ilgili bir bakışımız var.”

Bıl Yıl Ki Tema: Sürdürülebilirlik

Gaziantep’in UNESCO’nun yaratıcı kentler ağına girilmesinin uzun bir süreç olduğunu belirten Şahin, “Ama sonunda başardık ve hamdolsun çok farklı bir noktaya getirdik. Bu yılki temamız: Sürdürülebilirlik. Dünya sürdürülebilirliği konuşuyor. Sürdürülebilir kalkınma için gastronomi. O yüzden biz kebap, lahmacun, baklava kenti de değiliz. Vegan, vejetaryan, çölyak hastaları için oluşan özel menüler artık bunlarla da uzmanlaşıyor, uzmanlaştırıyoruz” dedi.

“Ana ve Cet Tohumu Kütüphanesi Kuruyoruz”

Şahin, cet tohumlarına, yöresel eserlere sahip çıktıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Nizip’te şayet Ege’nin zeytin tohumunu ekmeye devam edersek, gastronomi memleketi olamayız. Bizim bölgenin yağışına ve nemine uygun atalık tohumlarımız var. Bölgede toprak tahlili yapıyoruz ve tahlile nazaran tohumu belirliyoruz. Ana tohumu ve cet tohumu kütüphanesi kuruyoruz. Bu o kadar değerli ki. Kendi cet tohumumuzu, ana tohumumuzu dağıtmak için Tarım Daire Başkanlığı’nı kurduk. Bu biyoçeşitliliği kullanmamız, toplumla birleştirmemiz, bunu eğitmemiz, çiftçiye bunu âlâ anlatmamız ve bunun gereğini yapmamız gerekiyor.” 

“Bu Şenliğin Coşkusunu Hepberaber Hissedelim”

Gastronominin artık bir destinasyon ve bölgesel kalkınma manasına geldiğini söyleyen Şahin, “Gastronomi artık bir destinasyon, bölgesel kalkınma. Ortak telaffuz, ortak hareket ve ortak lisan, ortak gaye. Artık biz San Sebastian ile yarışıyoruz. Şenlik içeriğinde her şey var. Daima birlikte bu şenlik coşkusunu birlikte hissedelim. Gaziantep artık tam bir doğal eczane, şifa. Michelin yıldızlı şefler geliyor Gaziantep’e. Öğrenciler büyük bir ilgi gösteriyor. Bu grubumuzun sürdürülebilirliğiyle oldu. Kimi görmek, kimi duymak istiyorsanız bizde” diye anlattı.

Gazi kentin geniş mutfak kültürünü küresel arenaya taşıyan şenlikte; Michelin yıldızlı şefleri, UNESCO Gastronomi Kentleri temsilcilerinin Gaziantep’in yöresel eserleri ile düzenleyeceği workshop etkinliklerinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik üzerine stantlar, Coğrafik İşaret Çalıştayı üzere çok sayıda panel ve seminer düzenlenecek. Şenlikte ayrıyeten seyahatler, müze ziyaretleri, gösteriler, bayan ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli aktiflik yer alacak. GastroAntep Şenliği ile Türkiye’deki gastronomi öğrencilerine küresel platformlarda staj imkânı da sağlanacak.

Basın toplatısına Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin’in yanı sıra;  AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Lider Vekili Fazilet Güzelbey, Gaziantep Ticaret Odası Lideri Mehmet Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası İdare Şurası Lideri Mehmet Akıncı, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği  Başkanı İsmet Özcan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Kültür, Turizm Daire Lideri Oya Alpay, Şehitkamil Belediyesi Lider Yardımcısı Murat Haslar, GBB Gazibel İdare Heyeti Lideri Fikret Tural, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfaklar Koordinatörü ve Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) Lideri Şef Tabiat Çitçi bulundu.

Basın toplantısının sonunda Gaziantep yöresine has ikramlardan biri olan “Katmer” üretimi iştirakçi basın mensupları ile paylaşılarak, katmerin tanıtımı yapıldı.