Ön Muhasebe Nedir? 

Ön Muhasebe Nedir? 

Bir şirket içerisinde en kıymetli ve can alıcı ünitelerinden birisi muhasebe departmanıdır. Bir işletmenin finansal olarak tüm süreçlerinin takip edilip yürütüldüğü ünitedir. Bu ünite içerisinde işletmenin gelir- masraflarının takip edilmesi, tahsilat ve ödeme süreçlerinin gerçekleşmesi, stok takibi, nakit akış takibi ve cari hesap takibi üzere birçok finansal süreçler ele alınmaktadır.

Ön muhasebe programı süreçleri, genel muhasebenin hazırlık kademesinde gerçekleştirilen ve büyük bir itina gerektiren değerli adımlardır. Gerçek yapılmayan yahut atlanan ön muhasebe süreçleri, şirketin finansal açıdan zorluklar yaşamasına ve ziyan görmesine yol açabilir. Bu nedenle, ön muhasebe süreçlerine itina göstermek ve gerçek formda uygulamak büyük ehemmiyet taşır.

Bir işletmenin sahip olduğu tüm varlıkların çek, senet, nakit para, stoklar, banka hesapları, müşteriler, alacak ve borçlar, çalışanlara ilişkin olan maaşlar ve öteki masraflar üzere her türlü oluşan gelir ve masrafların kayıt altına alınmasına ön muhasebe denir.

Ön Muhasebe Nasıl Yapılır?

Bir işletmenin ön muhasebe kendi içerisinde ve titizlikle tutulması gerekmektedir. Günlük olarak gelen bilgilerin işlenmesi, alacak ve borç üzere takiplerin yapılmış olması ve bu bilgilere gereksinim duyulması durumunda çarçabuk ulaşılması için tutulan dataların sistemli ve eksiksiz olarak kayıt altına alınması gereklidir. Ön muhasebe süreçlerinizi kayıt altında tutulması için farklı yollar vardır. Bunlara bakacak olursa;

Ön muhasebe defteri tutmak

Eski vakitten kalan ve klasik bir usul olan defter tutma yolunda finansal bilgilerin tüm girdi – çıktıların tek tek elle yazılarak not alınması halidir. Ancak bu metoda başvurulması halinde hem kişinin tuttuğu defterde kusur yapma ihtimali yüksek olmaktadır hem de iş yükü hayli artacaktır. Gereksinim duyulan datalara kolay bir halde bulmakta zorluklar yaşayabilmektedir. Ayrıyeten defter yığınları içerisinde kaybolmanıza da yol açar.

Excel programı kullanarak kayıt tutmak

Muhasebe alanında excel tablolarından faydalanarak dataları işlemek epeyce sık kullanılan yollardan bir adedidir. Lakin bu prosedür için âlâ bir excel kullanıcı olmanız gerekmektedir ve Excel’e bilgilerin hakikat girilmiş olduğundan emin olmanız kuraldır. Aksi halde datalar yanlış işlenerek işletme için kayıt kusurların ortaya çıkmasıyla sorunlar yaşanabilir. Excel üzerinden yapılmış olan ufacık bir yanılgı bile tüm hesapların karışmasına yol açabilir.

Ön Muhasebe Programı kullanmak

Bu prosedür defter tutmak ve excel kullanma yolları ortasından yanlışsız biçimde ilerleyebileceğiniz, en az risk barındıran ve en garanti olan sistemdir. Dilediğiniz vakit masaüstünde ve online olarak da kullanılabilen bu ön muhasebe programları, firmaya ilişkin olan tüm meblağların, cari hesapların süreçlerini, gelir ve masraf kaynaklarının takip edilmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.

Ön Muhasebe Programı Ne İşe Fayda?

Ön muhasebe programı işletmelerin finansal olarak oluşan süreçlerinin takip edilmesinde muhasebe sürecini epeyce kolaylaştıran ve bu finansal kayıtların düzenlenmesinde kullanılan bir yazılım aracıdır. Ön muhasebe programı, işletmenin finansal idaresini optimize etmeye, faturaları oluşturmaya, gelir masraf hesaplarını izlemeye, müşterilerin ve tedarikçilerin cari hesaplarını yönetmeye ve stok takibinde bulunmak üzere pek çok açıdan fayda sağlayarak muhasebe vazifesini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Ön muhasebe programlarının sunmuş olduğu özellikler ve fonksiyonlar sayesinde finansal süreçlerin otomatik bir formda ilerlemesine ve verimliliğin artmasına büyük katkı sağlar. Ön muhasebe programı seçiminde dikkat edeceğiniz birtakım kıymetli ayrıntılar vardır.

Ön muhasebe programı seçiminde şu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Program arayüzünün karmaşadan uzak olması sade ve et bir biçimde olması kıymetlidir. Bu sayede süreçlerinizi süratli ve pratik bir biçimde yapabilirsiniz.
  • İnternet tabanlı olarak çalışan bir ön muhasebe programı olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede vakit ve yerin ehemmiyeti olmadan bağımsız bir biçimde program bilgilerine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
  • Ön muhasebe çeşitli sistemlere entegre etme özelliğinin olması yüksek süreç hacmini kaldırabilmesi de kıymetlidir. Bu durum size büyük kolaylık ve esneklik sağlayacaktır.