Konut Ofisinde Ergonomi: Bellona Çalışma Koltukları

Konut Ofisinde Ergonomi: Bellona Çalışma Koltukları

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle bir arada, konuttan çalışma imkanlarının da arttığı görülmektedir. İnsan kalabalığının fazla olduğu departmanlar, metropol kentlerdeki trafik gerilimi, işe giderken her gün ne giyeceğine karar verememe sorunsalı üzere birçok etken iş yerinde çalışmanın zorluğunu gözler önüne sermektedir. Bilhassa pandemi sürecinden sonra home office çalışma sistemine olan ilginin artması, mesken ofisi dekorasyonlarını da gündeme getirdi. Konuttan çalışanlar, vakitlerinin büyük bir birçoklarını çalışma odalarında geçirirler. Münasebetiyle da çalışma odası dekorasyonunun motivasyonu artırıcı modüllerden oluşması epey değerlidir. Rahat hareket imkanı sunan çalışma masaları, ergonomik  sandalyeler, çalışma koltukları ve ışığın azaldığı anda devreye girecek ofis aydınlatma eserleri üzere birçok seçenek mesken ofisinde olmazsa olmaz modüllerdir. Çalışma esnasında vaktin büyük bir kısmının geçirildiği çalışma koltuklarının hakikat seçilmesi de insan sıhhati için epey kıymetlidir. Bellona ergonomik ve inovatif çalışma koltuklarıyla sizi bekliyor! 

Çalışma Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Masa başı çalışanlar, vaktinin büyük bir kısmını oturarak bilgisayar başında geçirenler için gerçek çalışma koltuğunu seçmenin ehemmiyeti büyüktür. Ülkü çalışma koltuğuna sahip olmak, bel ve sırt ağrıları için epeyce değerlidir. Ofislerdeki çalışma sandalyesi ya da çalışma koltuklarının ergonomik olmasına dikkat edilmelidir. Vücudu tamamiyle destekleyen çalışma koltukları; bel ve boyun fıtığı, kronik ağrı ve yorgunluk üzere birçok olumsuz semptomun açığa çıkmasını önler. İşte, çalışma koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar…

  1. Çalışma Koltuğunun Genişliği: Satın alacağınız çalışma koltuğunda rahat bir oturma durumu yakalayabilmeniz için beden ölçülerinizle uyumlu genişliğe sahip olduğundan emin olmalısınız. Konforlu ve beden ölçülerinizle uyumlu olmayan çalışma koltukları beden ağrılarınızın oluşmasına sebep olur. Satın alacağınız koltukta rahatlıkla bacak bacak üstüne atabilmeli, koltuk üst bacaklarınızı desteklemeli ve koltuğun yanlarına da kollarınızı rahatlıkla bırakacağınız kadar ülkü boyutlarda olmalıdır.
  2. Çalışma Koltuğunun Yüksekliği: Çalışma koltuğunda dikkat edilmesi gereken en değerli özelliklerden birisi de koltuğun yüksekliğidir. Çalışma koltukları çoklukla uzunluk olarak ayarlanabilir özellikte üretilirler. Böylece kullanıcılar, kendi uzunluklarına nazaran çalışma koltuklarını çarçabuk ayarlayabilirler. Sağlıklı bir duruş için de koltuğun çalışma durumuna ve masanın yüksekliğine nazaran ayarlanmasına dikkat edilmelidir. Çalışma koltuğu ayarlandıktan sonra üst bacakların rahat bir halde desteklenmiş olduğundan ve ayakların yere tam bastığından emin olunmalıdır.
  3. Çalışma Koltuğunun Sırt Eğimi: Ergonomik bir çalışma koltuğunda aranılan en temel özelliklerden birisi de hiç elbet çalışma koltuğunun sırt kısmının hareket imkanına sahip olması ayrıntısıdır. Omurga eğilimine takviye olan bu özellik, sırt ağrılarının minimize edilmesi için epeyce kıymetlidir. Uzun müddet tıpkı konumda ekran başında oturmak sırt ağrılarını artırmaktadır. Hareket ettirilebilir sırt eğimine sahip olan çalışma koltukları sayesinde, kullanıcılar sırt üstü uzanma durumuna geçiş yapabilirler. Hudut sıkışması üzere bedende oluşabilecek olumsuz tesirlerin de önlenmesi için çalışma koltuğunun sırt eğiminin olup olmadığına kesinlikle dikkat edilmelidir.
  4. Çalışma Koltuğunun Bel Dayanağı: Vaktinin büyük bir kısmını çalışma koltuğunda geçiren şahıslar için satın alacakları eserde sırt ve bel takviyesinin olması hayli kıymetlidir. Uzun müddetli oturma sonucunda belde baskı oluşur ve bu baskı da şiddetli ağrıların açığa çıkmasına sebep olur. Bu olumsuz sonucun oluşmaması için bel boşluğunu ve omurgayı destekleyecek çalışma koltukları tercih edilmelidir. Birebir vakitte sırt dayanağı de çalışma koltukları için epey değerli bir özelliktir. Kullanıcılar, beden ölçülerine uygun sırt yüksekliğine sahip çalışma koltuklarını tercih etmelidir. Bel ve sırt takviyesi olan eserler, farklı oturma konumlarında omurga üzerine binen yükün azalmasına da yardımcı olurlar. Oturma esnasında sağlıklı bir duruşa sahip olabilmek için çalışma koltuğunda sırt ve bel takviyesinin bulunduğundan emin olunmalıdır.
  5. Çalışma Koltuğunun Üretildiği Gereç: Gün içerisinde kullanıcıların daima temas halinde oldukları çalışma koltuğunun sağlıklı malzemelerden üretilmiş olması da hayli değerli ayrıntılar ortasında yer alır. Satın alacağınız çalışma koltuğunun, sıhhatinizi tehdit edecek kimyasal içeriğe sahip olmayan gereçlerden üretildiğinden emin olmalısınız. Çalışma koltuğunuzun tekerlek ayarlamasının düşmeye sebebiyet vermemesi için süratli hareket etmeyecek biçimde tasarlanmış olmasına dikkat etmelisiniz.  Ya da hareket imkanını kısıtlayacak biçimde sert tekerleklere sahip olmamasına dikkat edilmelidir. Hava alan, terletmeyen bir sırt dokusuna sahip olması da epeyce değerli ayrıntılar ortasında yer almaktadır. 
  6. Çalışma Koltuğunun Hareket Kabiliyeti: Satın alacağınız çalışma koltuğunun, hareketlerinizle uyumlu olacak formda hareket imkanına sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Takılma yaşamadan rahatlıkla dönebilen çalışma koltukları hayli konforludur. Yüksekliği çarçabuk ayarlanabilen kolçaklara sahip olan çalışma koltukları da, kullanıcılara epeyce rahat bir kullanım imkanı sunar. Öne geriye, aşağı üst rahatlıkla hareket ettirebileceğiniz kolçaklara sahip olan çalışma koltukları kol ve dirseklerinizde meydana gelebilecek mümkün sıhhat meselelerini önlemesi açısından da büyük kıymet taşır.

Çalışma koltuğu satın alırken dikkat edeceğiniz bu özellikler, koltuğunuzu sağlıklı bir formda uzun vadeli olarak kullanmanıza yardımcı olur.

Ev Ofisi Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evden çalışma fikri her ne kadar konforlu gözükse de, konut ortamında dikkat dağınıklığına sebep olabilecek birçok ayrıntı olabilir. Hasebiyle da mesken ofisi dizaynında motivasyonu ve odaklanmayı artıracak gerçek dekorasyon seçeneklerini pahalandırmak gerekir. Verimli bir çalışma ortamına sahip olabilmek için tercih edilecek mobilyaların ergonomik ve fonksiyonel olmasına ihtimam gösterilmelidir. Konut ofisi tasarlayacak olanların dikkat etmesi gereken en önemli ayrıntılar şunlardır; 

– Ofis olarak kullanacağınız odanız için tercih edeceğiniz mobilyaların, hareket alanınızı kısıtlamamasına ihtimam göstermelisiniz. Mobilya seçimlerinizi, odada rahatlıkla hareket edebileceğiniz boyutlarda seçmeniz hem konforunuz hem de motivasyonunuz için epey değerli bir ayrıntıdır. Çalışma alanınız küçükse daha minimal ofis mobilyalarını tercih edebilirsiniz. Böylece dar olan alanları en verimli biçimde kıymetlendirmiş olursunuz. Şayet geniş bir çalışma odanız varsa da çalışma masanızı ya da çalışma sandalyenizi daha büyüt ebatlarda tercih edebilirsiniz.

– Konut ofisinde tercih edilecek mobilyaların hepsinin seçimi ihtimamla yapılmalıdır ama çalışma masası ve çalışma sandalyesi başka bir titizlik ister. Çalışma masası ve çalışma sandalyesi kullanıcıların beden ölçüleriyle uyumlu olmalıdır. Beden ölçülerinden küçük ya da büyük olan bu ofis eşyaları, bedende oluşabilecek çeşitli ağrılara sebep olabilir. Günün değerli bir kısmını masa başında geçirecek olanlar için konforlu eser seçimi yapmak epeyce kıymetlidir.

– Ofis olarak dizayn etmek istediğiniz odanızın güneş ışığı alıyor olmasına dikkat etmenizde yarar var. Doğal ışık, motivasyonunuzun artması ve bedeninizin D vitamini gereksinimini karşılaması tarafından epeyce kıymetlidir. Şayet güneş almayan bir odaya sahipseniz masa lambası ya da lambader üzere yapay ışık kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Yapay ışık kullanımının artması demek de elektrik faturasında da bir artışın oluşması demektir. 

– Mesken ofisi tasarlarken, gereksiz eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Çalışma yerleri, dikkat dağıtıcı ögelerden uzak olması gereken ortamlardır. Dikkat dağınıklığına sebep olabilecek gereksiz aksesuar ve eşyalar tercih edilmemeli daha minimal seçenekler tercih edilerek verimli bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. Bilhassa çalışma odanız küçükse, mobilya ve eşya seçimlerinde olabildiğince minimalist bir yaklaşımı tercih etmenizde yarar var.